Behandling av kalciumbrist
Kalciumbrist behandlas vanligen med tillskott av kalcium. Läkaren brukar också vilja titta på vilka bakomliggande faktorer som finns till att man har drabbats av brist.
Kalciumbrist kan vara svårt att upptäcka
Till en början kan brist på kalcium vara svårt att upptäcka. När symptom som benskörhet (osteoporos) kommer är bristen ofta mycket stor, därför kallas tillståndet ibland “den tysta sjukdomen”. Det är därför viktigt att förebygga brist med rätt kost, motion och tillräckliga mängder D-vitamin.
Om du ändå misstänker att du lider av brist, kanske känner du dig trött, har stickningar i händer och runt munnen eller har ont i ryggen, så är det bästa du kan göra att uppsöka en läkare. Läkaren kommer då sannolikt att mäta mängden kalcium i blodet med hjälp av ett enkelt blodprov. Om du har för låga värden sätter man in behandling.
Tillskott av kalcium
Den som lider av kalciumbrist brukar bli ordinerad tillskott av mineralen. Om man redan har utvecklat osteoporos behöver man så mycket som 1000 till 1200 mg kalcium per dag. Denna mängd är mycket svår att få i sig med hjälp av enbart kosten. Man kan också bli ordinerad motion eftersom det ökar upptaget av kalcium. Det är mycket viktigt att behandla kalciumbrist eftersom det i förlängningen kan leda till ögonskador, benskörhet och rubbad hjärtrytm.
Undersökning av bakomliggande faktorer
Om din läkare upptäcker kalciumbrist så är det också troligt att man vill göra vidare undersökningar av bakomliggande orsaker. Det finns sjukdomar som gör att kalciumet i blodet minskar. Det kan till exempel vara ett tecken på inflammerad bukspottkörtel, osteoporos, diabetes eller cancer. Det finns också vissa mediciner som hämmar upptaget av kalcium.
Det behöver dock inte ligga några allvarlig tillstånd bakom din brist. Om du har slarvat med kosten så kan det hända att du helt enkelt inte fått i dig tillräckligt mycket kalcium. Detta är lätt åtgärdat genom rätt kost och kanske även ett tillskott som stöd.
Publicerad: 20.06.2017
Uppdaterad: 29.06.2017
Skribent: Charlotta Holding
Källa: Kurera.se, Bristguiden.se