Kalcium kan öka risken för prostatacancer
Av Niklas Johansson den 25.06.2017
Sen en tid tillbaka har forskare och läkare sett ett samband mellan mejeriprodukter, ett ökat kalciumintag och prostatacancer, som nu styrks av två nya studier.
I två nya studier om sambandet mellan ett högt kalciumintag och risken att drabbas av prostatacancer fann man att ett ökat intag av kalcium faktiskt verkade öka risken för cancer. I båda studierna kom man till slutsatsen att ett högt kalciumintag från mejeriprodukter var det mest utmärkande för en ökat risk för prostatacancer.
I ena studien följde forskare 29,133 män i Finland och fann att de som dagligen fick i sig 2000mg kalcium eller mer hade en märkbart ökad risk för prostatacancer. En hög konsumtion av mejeriprodukter var associerade till en ökad risk för prostatacancer, vilket man ansåg berodde på den höga mängden kalcium.
I den andra studien av The National institutet of Health fann man även där ett samband mellan ett kaliciumintag på över 2000mg och prostatacancer. Det speciella med den här studien var att även om ett generellt högt intag av kalcium verkade öka risken, märkte man att risken för prostatacancer främst verkade bero mejeriprodukter och inte kalciumintaget i sig. Man upptäckte även att ett högt intag av kalcium från icke-mejeriprodukter, tvärt om från vad man tidigare trott, faktiskt såg ut att minska risken för cancern.
Huruvida cancerrisken beror på för mycket kalcium eller endast ett högt intag av mejeriprodukter går i dagsläget inte att avgöra och det behövs ytterligare forskning för att vara säker på vad som är den egentliga orsaken. Forskarna rekommenderar dock att hålla sitt kaliciumintag under 2000mg, som är den gräns där forskarna märkte att cancerrisken ökade.
Publicerad: 25.06.2017
Uppdaterad: 01.07.2017
Skribent: Niklas Johansson
Källa: harvardprostateknowledge.org