Vad är osteoporos?
Osteoporos innebär att skelettet i kroppen blir svagare och att man på grund av detta har lättare att drabbas av benbrott. Orsaken bakom tillståndet är att det finns en rubbning i balansen mellan skelettets uppbyggnad och nedbrytning. Denna rubbning är speciellt vanlig hos kvinnor i klimakteriet eftersom könshormonet östrogen då minskar. Östrogen är ett hormon som verkar skyddande för skelettet. Oftast uppkommer benbrott vi osteoporos i handlederna, höfterna, på överarmarna eller vid ryggkotorna.
Symptom på osteoporos
Symtomen på Osteoporos kan vara lite luriga och diffusa. Det är till exempel inte säkert att man drabbas av benbrott. Istället kan till exempel ryggkotorna pressas ihop och ge ryggvärk. Får man många sådana ihoppressade ryggkotor kan ryggraden till slut ändra form och kutryggighet uppstå. Detta kan vara svårt att upptäcka, men om du märker att du har minskat i längd så bör du uppsöka läkare för att utreda osteoporos. Ihoptryckta ryggkotor kan nämligen göra att man blir kortare.
Andra symptom på osteoporos är naturligtvis benbrott, speciellt på de tidigare nämnda platserna. Det är också vanligt att dessa benbrott uppkommer utan något större trauma. Det är vanligen vid benbrott som det uppdagas att man har drabbats av sjukdomen. Detta är olyckligt eftersom sjukdomen då ofta är långt framskriden.
Kalcium spelar en viktig roll
Det är viktigt att se till att få i sig tillräckligt med kalcium för att minska risken för osteoporos, speciellt om man är kvinna i klimakteriet. Kalcium har en betydande roll för att skelettet ska hållas starkt. Om du är osäker på om du får i dig tillräckligt med kalcium finns det tillskott som du kan äta. Du kan också äta kalciumrika livsmedel såsom mejerier, fisk, nötter, broccoli, spenat och ärtor. Var noga med att komplettera ditt intag av kalcium med d-vitamin eftersom detta främjar upptaget.
Förebygg osteoporos med träning
Det finns tyvärr inget bot för osteoporos, men med hjälp av en varierad kost och fysiskt aktivitet kan man minska risken för att drabbas av benbrott.
Att röra på sig är speciellt viktigt om man ligger i riskzonen för, eller redan har drabbats av, osteoporos. Förutom att främja upptaget av kalcium bidrar träning även till att förbättra styrkan i musklerna och ger bättre balans. Det gör att du har mindre risk att råka ut för fallolyckor som i sin tur kan leda till benbrott.
Publicerad: 20.06.2017
Uppdaterad: 28.06.2017
Skribent: Charlotta Holding
Källa: NE.se, Bristguiden.se